Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σχετικά με τις
προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.00 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας.
προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.00 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Το τι θα πει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό και τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας. Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σε γενικές γραμμές η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων έχει κλειδώσει και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ώστε να αποσαφηνιστούν κάποια πολύ μικρά θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τις οποίες επικαλέστηκε το Mega, η ομιλία του κ. Σαμαρά θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά και σε αυτή θα δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, στον περιορισμό του Δημοσίου -χωρίς απολύσεις- και στις αποκρατικοποιήσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποκρατικοποιήσεις, δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε οργανισμούς -όπως η ΔΕΗ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ- ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά την ώρα της ομιλίας του. Από τη Νέα Δημοκρατία, διαρρέει επίσης ότι το κείμενο που θα διαβάσει ο πρωθυπουργός, θα στηρίζεται στη διακήρυξη των τριών κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο, θα φέρει την υπογραφή του κ. Σαμαρά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατύπωση και την οριοθέτηση των στόχων.
Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να κάνει αναφορά και στο θέμα της αναδιαπραγμάτευσης, αλλά όπως φάνηκε από τις συναντήσεις της Πέμπτης, στην ουσία το θέμα μπαίνει στον πάγο μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα με τέλη Ιουλίου, ούτως ώστε μέχρι τότε η κυβέρνηση να μπορεί να έχει παρουσιάσει έργο πριν θέσει απαιτήσεις.
Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και μια σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες της συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο μεγάλα θέματα που αποτέλεσαν «αγκάθι» στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είναι η διατύπωση που θα χρησιμοποιηθεί κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΔΕΗ, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τη Δημοκρατική Αριστερά στην προοπτική να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία. Από τη ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, διέρρεε ότι το κόμμα θα προτιμούσε στον τομέα της ενέργειας να υπάρχει έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και όχι στους επενδυτές. Από τη Δημοκρατική Αριστερά φέρονται να επιθυμούν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις να μη γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ ώστε να μην έχει προηγηθεί μια ρητή διαβεβαίωση και να υπάρξει χρόνος για καλύτερη μελέτη της κάθε περίπτωσης χωριστά. Η Δημοκρατική Αριστερά, στην ίδια κατηγορία με τη ΔΕΗ, τοποθετεί επίσης και το θέμα των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, εταιρειών ύδρευσης - αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αντίστοιχα.
Η διαδικασία
Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την ανάγνωση από τον κ. Σαμαρά των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Έπειτα, η Βουλή θα διακόψει και θα επαναλάβει τις εργασίες της το Σάββατο το απόγευμα στις 18:00. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή, όταν θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις, μια το πρωί και μα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τοποθετηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο. Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής αναμένεται να ανέλθουν στο βήμα το βράδυ της Κυριακής, πριν κορυφωθεί η διαδικασία με την ονομαστική ψηφοφορία.
Της σημερινής διαδικασίας θα προηγηθεί η τελετή ορκωμοσίας (18:30) του κ. Σαμαρά (μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο μάτι) και των υπόλοιπων βουλευτών που δεν ορκίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη λόγω της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..
ΠΗΓΗ:eklogika.gr