«Οι Έλληνες είναι ασφαλώς υπεύθυνοι για τις δικές του παραλείψεις και αστοχίες αλλά έχουν γίνει και θύματα ανεξέλεγκτων απρόσωπων καιροσκόπων, δεν μπορεί η Ε.Ε. -70 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- να βλέπει τους λαούς της να αυτοκτονούν». Αυτά υπογράμμισε
μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου στην προσφώνησηή του κατά την έναρξη εργασιών συνεργασίας με τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Φούχτελ. Η τοποθέτηση Σπύρου Κύριε Υπουργέ Με χαρά αποδέχτηκα την επιθυμία σας να έλθετε στη φιλόξενη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σας καλωσορίζω. Σας υποδεχόμαστε ως φίλο αλλά και ως εταίρο της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης, στην οποία όλοι ανήκουμε και που όλοι επιθυμούμε να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της Τουριστικής Έκθεσης στο Βερολίνο, στην προσπάθειά μας να προβάλουμε τα τουριστικά όμορφα νησιά μας. Τότε, μας είχατε διαβεβαιώσει, ότι το ενδιαφέρον της Γερμανικής Κυβέρνησης είναι δεδομένο, προκειμένου η Ελλάδα και τα νησιά μας, να παραμείνουν ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες.
Επίσης, συναντηθήκαμε ξανά όταν μας επισκεφθήκατε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, στην Αθήνα. Σε αυτή τη συνάντηση, μας είχατε περιγράψει ένα πλαίσιο συνεργασίας Περιφερειών της Γερμανίας με Περιφέρειες της Ελλάδας, σε διάφορους τομείς.
«Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, πολιτική, συστημική» Είμαι βέβαιος, κύριε Υπουργέ, ότι στο διάστημα που μεσολάβησε, γνωρίσατε και εσείς από κοντά τον Ελληνικό λαό. Όχι αυτόν που, απαξιωτικά, κατά καιρούς, περιγράφουν κάποιοι αλλά έναν λαό με πολύ μεγάλη ιστορία, που γέννησε και πιστεύει στη Δημοκρατία, που έκανε τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες και έδωσε το όνομα στη σημερινή Ευρώπη. Μήπως, αλήθεια, η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έμοιαζε με παιδί χωρίς ληξιαρχική πράξη γέννησης; Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και αυτό που είχε πει ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και διανοούμενος, Φρειδερίκος Νίτσε: «Οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου Πολιτισμού». Δεν μπορεί να υπάρξει το Ευρωπαϊκό άρμα χωρίς τους ηνιόχους του! Θα μου πείτε, γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι μας επισκέπτεστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον Ελληνικό λαό, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια, αποτέλεσμα μιας κρίσης που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας.
Η κρίση αυτή ξεκίνησε από αλλού και αποτελεί μια παράμετρο ενός γενικότερου προβλήματος κρίσης, αρχών και αξιών, που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.
Στην αρχή τρομάξαμε, γιατί νομίσαμε ότι είμαστε μόνο εμείς ο αδύναμος κρίκος αυτής της κρίσης, αλλά αποδείχτηκε στην πορεία, ότι ήταν και άλλες χώρες αδύναμες και ευάλωτες, αυτές που αποκαλούνται χώρες του ελλειμματικού Ευρωπαϊκού νότου.
Άρχισε, λοιπόν, να γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα ήταν και είναι Ευρωπαϊκό και όχι απλώς οικονομικό αλλά βαθειά πολιτικό και εν πολλοίς, συστημικό και ανέδειξε το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιστήκαμε Στην Ελλάδα δοκιμάστηκε η αντοχή των αδυνάτων και δείξαμε ότι αντέχουμε και γίναμε, άλλη μία φορά, όπως είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πυξίδα» που αφύπνισε συνειδήσεις. Είμαστε, ασφαλώς, υπεύθυνοι για τις δικές μας παραλείψεις και αστοχίες αλλά γίναμε και θύματα ανεξέλεγκτων απρόσωπων καιροσκόπων.
Έτσι ήλθε η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, που ως θεραπεία δημιούργησε ασφυξία σε ολόκληρο το λαό, ύφεση, φτώχεια και ανεργία.
Όλοι αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι επέρχονται αλλαγές που θα θέσουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς, με αλληλεγγύη, με ανάπτυξη, με επενδύσεις και με αλληλοκατανόηση. Δεν μπορεί, κύριε Υπουργέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση -70 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- να βλέπει τους λαούς της να νιώθουν ανασφάλεια και να αυτοκτονούν.
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματιστήκαμε και η Ελλάδα θα παραμείνει στις επάλξεις και στην Ευρώπη, για να βοηθήσει προκειμένου να βρούμε τις ρίζες μας.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε να ξεχάσουμε πόσο προκλήθηκε η αξιοπρέπειά μας και ασφαλώς, παραμένει πολύ υψηλά το δικαίωμά μας να μη θίγεται η εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτό το πνεύμα μπορούμε να συνεργαστούμε σε τομείς, όπως η τεχνογνωσία, ο τουρισμός, το εμπόριο. Ο λαός μας χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνεύσει, για να μπορέσει να δημιουργήσει
Όπως γνωρίζετε, η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ο Τουρισμός. Παντού, απ’ άκρη σ’ άκρη, η Περιφέρειά μας είναι ένας παράδεισος, είναι φιλόξενος τόπος, με σμαραγδένιες θάλασσες και καταπράσινα τοπία, με ιστορία, πολιτισμό και ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, γιατί ο Ελληνικός λαός έχει προ πολλού συμφιλιωθεί με τον Γερμανικό λαό.
Αρκεί από την πλευρά σας, όπως αναλυτικά θα συζητήσουμε, να θελήσετε να αναστρέψετε το κλίμα και να θεμελιώσουμε συνεργασίες σε πολλούς τομείς.
Για τους Γερμανούς τα Επτάνησα είναι ένας παραδοσιακός προορισμός και θα παραμείνει, καθ’ ότι όσοι φεύγουν από τα νησιά μας για τη Γερμανία, έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Κύριε Υπουργέ, είμαστε πεπεισμένοι ότι με σκληρή δουλειά και επιμονή θα πάμε καλά και ζητάμε τη συνεργασία σας. ΠΗΓΗ: CorfuPress.com
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Όπερα Δωματίου Κέρκυρας σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας πραγματοποιούν σεμινάριο λυρικού τραγουδιού (Εργαστήριο Όπερας) στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας στην Κέρκυρα από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου 2012. Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους λυρικούς καλλιτέχνες και διευθυντές ορχήστρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο εργαστήριο οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν άριες και φωνητικά σύνολα από τα σπουδαιότερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου και θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια καταληκτήρια συναυλία με άριες και σκηνές από τις πιο γνωστές όπερες.
Διδάσκουν:
Νίκος Τσούχλος: Διευθυντής Ορχήστρας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αν. Καθηγητής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου
Ρόζα Πουλημένου: υψίφωνος, υπεύθυνη κατεύθυνσης Μονωδίας ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου
Χριστόφορος Σταμπόγλης: διεθνούς φήμης βαθύφωνος
Πέτρος Γάλλιας: Χορογράφος, Σκηνοθέτης Όπερας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Δημήτρης Γιάκας: Πιανίστας, μόνιμος συνεργάτης ΕΛΣ, Μεγ. Μουσικής Αθηνών ΠΗΓΗ: CorfuPress.com |