Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


Αποφασισμένη να πει όλη την αλήθεια είναι η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ανάγνωση των
προγραμματικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση, που έχει ορίζοντα τετραετίας, θα δώσει όλες τις μάχες για να βγει η χώρα από την κρίση. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα, ναι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με το μνημόνιο ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους». Η κυβέρνηση, είπε, θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις «είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα». Παράλληλα, προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικού σώματος που θα εξετάσει το «πόθεν έσχες» στελεχών και αρχηγών των κυβερνήσεων από το 1974 και έπειτα, με πρόβλεψη για δήμευση περιουσίας που δεν θα βρεθεί να δικαιολογείται.

Όπως τόνισε, «δίνουμε τη μάχη του προφανούς, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια να δούμε το προφανές και ακόμη περισσότερο να δούμε παραπέρα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και την αξιοπιστία της χώρας» και πρόσθεσε ότι «αυτά θα τα πετύχουμε με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα», η οποία «εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας και «οφείλει να πει αλήθειες, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους». «Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αλλάξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλα μνημόνια και να διασφαλίσουμε τη θέση μας στη ευρωζώνη».

Οι βασικοί άξονες

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η χώρα έχει στόχους που αναμφισβήτητα πρέπει να πιάσει και σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα δώσει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και την επίσπευσή τους, όπου χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ». Αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. «Δεν βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά» είπε, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Επιπλέον, έκανε λόγο και για την αποκρατικοποίηση των υδάτων, υπογραμμίζοντας πως θα εξασφαλιστεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στη διαχείρισή τους. Όπως τόνισε, θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν, αναφερόμενος σε ολοκλήρωση συμβάσεων παραχώρησης λιμανιών -αναφέροντας επίσης το παράδειγμα του καμποτάζ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κεντρική σημασία της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι και το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με παράκαμψη της γραφειοκρατίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν 12,5 δισ. ευρώ και να μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της γραφειοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, τον στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης για τους περισσότερους. Μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η εισαγωγή μέτρων για τη στήριξη της ρευστότητας και τη διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων, ενώ προαναγγέλθηκε νομοθετική ρύθμιση για περιουσιολόγιο.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υπάρχει, λέγοντας πως «οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν». Ανέφερε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, εξήγγειλε τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής υπό την ευθύνη του για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσπευση του συμψηφισμού των οφειλών από και προς το Δημόσιο εντός ενάμισι χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή τους χρωστάει το Δημόσιο» ενώ πρόσθεσε πως αν ο συμψηφισμός γίνει σωστά, το ταμειακό κόστος θα είναι μηδενικό.

ΠΗΓΗ:eklogika.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ