Σαμαράς: “Θα επιδιώξω αμέσως τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής”
Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δέχθηκε τον νικητή των εκλογών κ. Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του αναθέσει την διερευνητική εντολή.
Κατά την υποδοχή του κ. Σαμαρά ο κ. Παπούλιας δήλωσε: «Θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μείνει η χώρα ούτε μία ώρα ακυβέρνητη. Αυτό ζητά ο ελληνικός λαός. Τα πράγματα είναι κρίσιμα σας εύχομαι επιτυχία. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και το εθνικό καθήκον».
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε: «Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τα κόμματα που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και που πιστεύουν ότι ταυτόχρονα με την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στην οικονομική πολιτική. Πιστεύω ακόμη ότι πρέπει να είναι αποφασιστική η κυβέρνηση στο θέμα της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη. Θα ξεκινήσω βλέποντας τους αρχηγούς και θα προσπαθήσω να υπάρχει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης σήμερα».
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και σήμερα. Άλλωστε στις πρώτες δηλώσεις του χθες ξεκαθάρισε ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί και ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε το πολιτικό του πλαίσιο και προσδιόρισε τους στόχους του λέγοντας ότι είναι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ» ενώ πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Κάλεσε δε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν σε αυτούς τους στόχους να συμμετέχουν στον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Πάντως από την πρώτη δήλωση του κ. Σαμαρά δεν υπήρξε η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» ή έστω «τροποποίηση» του Μνημονίου ενώ αντίθετα υπογράμμισε ότι «θα τιμήσει την υπογραφή του» για να μην ανησυχήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Άλλωστε χθες όταν ξεκαθάρισε η εικόνα τον κ. Σαμαρά πήραν τηλέφωνο η κυρία Αγγέλα Μέρκελ, ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Μαρτένς οι οποίοι βέβαια του επισήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Σαμαράς συνομίλησε χθες με τον κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον συνεχάρη και του είπε ότι «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση» χωρίς όμως τον ΣYΡΙΖΑ που θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας θα είναι αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς απάντησε «προφανώς» αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πρώτη συζήτηση δεν υπήρξε προσέγγιση για συμμετοχή του δεύτερου κόμματος στην κυβέρνηση. Σύντομες συνομιλίες είχε χθες ο κ. Σαμαράς και με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και με τον κ. Φώτη Κουβέλη που όπως λένε και στελέχη της ΝΔ «είναι πιο κοντά στους στόχους του και στο πλαίσιο της παραμονής στο ευρώ και της συμπλήρωσης της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακά μέτρα».
Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει συναντήσεις στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής.
Με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλή θα μπει στην ουσιαστική συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν.
Σαμαράς: “Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”
O Αντώνης Σαμαράς μετά από τη συνάντηση δήλωσε ότι «Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την ανάπτυξη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες».
Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.
«Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΤΣΙΠΡΑ
Τσίπρας: Στη Σύνοδο Κορυφής με τον πήχη ψηλά
Να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση κάλεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την συνάντησή τους στην Βουλή στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα αρνηθεί να λάβει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σεβόμενος – όπως είπε – την λαϊκή ετυμηγορία, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των απεχθών όρων του μνημονίου ενώ εκτίμησε εμμέσως ότι το νέο μνημονιακό κυβερνητικό σχήμα θα είναι βραχύβιο.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να μεταβεί στην Σύνοδο Κορυφής «με τον πήχη υψηλά» τονίζοντας ότι το δεκαήμερο έως την 28ης Ιουνίου είναι κρίσιμο γι αυτό και «ο κ. Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης» . Τόνισε δε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα τότε «δεν θα χάναμε ούτε λεπτό».
Εξήγησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και «το ισχυρό λαϊκό μήνυμα απόρριψης των πολιτικών λιτότητας» δίνει «σημαντικές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται το αποτέλεσμα της κάλπης σημειώνοντας ότι θα ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό και θα αρνηθεί να λάβει διερευνητική εντολή. Έδωσε μάλιστα το πρώτο δείγμα του ελέγχου που θα ασκεί ως αντιπολίτευση λέγοντας: «χθες δεν άκουσα τον κ. Σαμαρά να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής. Αντιθέτως τον άκουσα να μιλά για τήρηση των δεσμεύσεων και των υπογραφών».
Παράλληλα επισήμανε ότι η θα «είμαστε αντίπαλοι» με την κυβέρνηση που κορμό θα έχει την ΝΔ και αυτό γιατί «έχουμε αντίπαλες στρατηγικές» συμπλήρωσε όμως ότι «σε ότι αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας θα είμαστε σύμμαχοι».
Πάντως, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει σύντομη διάρκεια λέγοντας ότι «η κυβέρνηση με πυρήνα την ΝΔ θα κριθεί από την ιστορία και τον λαό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε γιατί τα μνημόνια δεν αποτελούν ελπίδα. Σύντομα θα δικαιωθούμε. Όμως τώρα πρέπει να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση».
Τέλος, απευθυνόμενος κυρίως προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι όσοι επιθυμούν να συρθούν οι διερευνητικές εντολές και να μην δοθεί άμεσα λύση «παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια».
Συνάντηση Σαμαρά – Κουβέλη στις 20:30
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά θα έχει στις 20:30 την Δευτέρα ο Φώτης Κουβέλης. Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε θέσει θέμα προσώπου του πρωθυπουργού, μολονότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Έχει ανοίξει η συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα
Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι όχι απλώς να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή από τα δύο αυτά κόμματα αλλά να συμμετάσχουν με δικά τους πρόσωπα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κρατήσει για το κόμμα του τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας και ήδη ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο υπουργείο Οικονομικών σε θέσεις υφυπουργών θα εκπροσωπούνται και τα άλλα κόμματα. Θα προχωρήσει στην επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί στο παρελθόν. Για το κυβερνητικές θέσεις ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκου Μητσοτάκη –αν δεν είναι στην κυβέρνηση η αδελφή του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη- Χρήστου Σταικούρα και Νότη Μηταράκη (για θέσεις υφυπουργών σε παραγωγικά υπουργεία), Βαγγέλη Μειμαράκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Επίσης θα μετέχουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και πρόσωπα από την ευρύτερη Αριστερά προκειμένου να έχει η κυβέρνηση την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή πέρα από την δεδομένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που ήδη ακούγονται είναι ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναπληρωτής διευθύνον σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και προσωπικός φίλος του κ. Αντώνη Σαμαρά επί χρόνια. Ο κ. Τουρκολιάς γνωρίζει καλά το ναυτιλιακό χώρο και ενδεχομένως πάρει το υπουργείο που θα επανασυστήσει ο κ. Σαμαράς. Δεν αποκλείεται όμως και να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών ανάλογα και με το σχήμα που θα φτιάξει ο κ. Σαμαράς. Θεωρείται ότι θα διατηρήσει διακριτή την αρμοδιότητα για τα έσοδα και τις δαπάνες ενδεχομένως με ορισμό αναπληρωτή υπουργού που θα αναφέρεται στον ίδιο.
Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ τα πρόσωπα που ακούγονται για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα είναι του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για τα οποία δεν υπάρχει ένσταση ούτε από την πλευρά της ΝΔ.
Στη νέα κυβέρνηση ακούγεται επίσης ότι θα αξιοποιηθεί ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του κ. Λουκά παπαδήμου.
Σαμαράς Βενιζέλος συμφώνησαν, θέτει όρους ο Κουβέλης
Μια μεγάλη περιπέτεια για την πολιτική ζωή της χώρας, που σφραγίστηκε με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την ακυβερνησία του τελευταίου διμήνου, φαίνεται ότι μπορεί να τελειώσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης, αν και παρουσιάζονται κάποιες δυστοκίες και καθυστερήσεις, που σχετίζονται με τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία εμφανίζεται τριχοτομημένη κατά την έναρξη των διερευνητικών εντολών
Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αν και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, είναι πλέον πιθανότερη από κάθε άλλη φορά, με δεδομένη τη διάθεση για συγκλίσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το στοιχείο, που περιπλέκει την κατάσταση είναι το εάν θα συμμετάσχει τελικά στο σχήμα η Δημοκρατική Αριστερά, στο εσωτερικό της οποίας εκδηλώνονται τρεις τάσεις: Ναι υπό προϋποθέσεις, που είναι η άποψη του Φώτη Κουβέλη, «Ναι χωρίς όρους» και «Όχι χωρίς άλλη συζήτηση».
Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει ως κύρια προϋπόθεση τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε όλα τα άλλα δεν ανακύπτει κάποιο σοβαρό εμπόδιο, όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σοβαρό πρόβλημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Παρότι υπάρχει έντονη διαφωνία πολλών βουλευτών – κυρίως της νεότερης γενιάς –για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να αποδέχεται την εξέλιξη αυτή και να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης ο νικητής των εκλογών. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις να προταθεί ο Σταύρος Δήμας ως μία λύση ευρύτερης αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού, όμως δεν έχει φτάσει η συζήτηση σε τέτοιο σημείο. Παρακάμπτεται επίσης και η επιφύλαξη, που εξέφραζαν κάποιοι στην Ιπποκράτους για τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον ορισμένα έμπειρα και προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος θα αναλάβουν υπουργεία.
Οι όροι που θέτει ο Κουβέλης για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση
Ως η κρισιμότερη ημέρα των διερευνητικών επαφών χαρακτηρίζεται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς πρωταγωνιστές η σημερινή καθώς αναμένεται να ξεκαθαριστεί ποίοι θα συμμετάσχουν ενεργά και με ποιους όρους.
Έως αυτή την ώρα θεωρείται βέβαιη η σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα βασικά σημεία που θέτουν τα δύο επιτελεία, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ΔΗΜΑΡ η οποία επιχειρεί να διαπραγματευτεί την δική της συμμετοχή με τους καλύτερους όρους.
Η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Σαμαράς – Κουβέλης ερμηνεύονται διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρώτη τους επαφή και επισήμανε ότι θα υπάρξει νέα επικοινωνία. Από την άλλη πλευρά ο κ. Κουβέλης ερωτώμενος μετά την συνάντηση για το αν «βρέθηκε κοινός τόπος με την ΝΔ» απάντησε αρνητικά.
Ποιος όμως είναι ο προβληματισμός του κ. Κουβέλη, ο οποίος προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι θα αποτελέσει «παράγοντα λύσης» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;
Συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ εξηγούν ότι αυτό που επιχειρεί είναι να διαμορφωθεί το καλύτερο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τον λαό στην βάση του οποίου θα συμφωνήσουν οι τρείς πλευρές. Αν οι όροι που θέτει ο κ. Κουβέλης ικανοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό τότε θεωρείται σίγουρη η ενεργή στήριξη και συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, εάν όχι τότε πιθανότερο είναι να δοθεί ψήφος «ανοχής». Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενέκριναν την τακτική που ακολουθεί ο κ. Κουβέλης και που αποσκοπεί στην συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων που επισήμαναν ότι η στήριξη σε μια κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα στείλει τους ψηφοφόρους του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Ποιοι όμως είναι οι όροι που έθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ;
Ο κ. Κουβέλης έθεσε στην δημόσια τοποθέτηση μετά την συνάντηση με τον κ. Σαμαρά το ευνοϊκότερο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης πολιτικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας» εξηγώντας ότι «οι θέσεις πρέπει να αφορούν στην εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση από τους απεχθείς όρους του Μνημονίου».
Ειδικότερα, εξειδίκευσε πως η προγραμματική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει :
- Χρονική επιμήκυνση της εκπλήρωσης των όρων του μνημονίου
- Αρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μειώνει τον κατώτατο μισθό
- Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και μετενέργειας
Καθώς και άλλες θέσεις που έχει γνωστοποιήσει η ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων: παραγωγική ανασυγκρότηση, θέματα για λαθρομετανάστευση και εξωτερική πολιτική.
Πέραν αυτών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε και ζήτημα στελέχωσης του κυβερνητικού σχήματος σημειώνοντας ότι «στον βαθμό που μπορεί να γίνει προοδευτική κυβέρνηση, να εξασφαλιστεί σύμπτωση και για τα πρόσωπα που θα την συγκροτούν». Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται ηπιότερος ως προς το όρο που έθετε για πρόσωπο κοινής αποδοχής στην πρωθυπουργία και πιθανότατα θα αποδεχθεί να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ο κ. Σαμαράς.
Τέλος εξήγησε ότι «απομένει τις επόμενες ώρες να υπάρξει σαφής τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων αναφορικά με την πρότασή μας».
ΠΗΓΗ: protothema.gr