Με μεγάλη και θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο του χωριού και πολλούς επισκέπτες από την πόλη και τα γύρω χωριά, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία" ξαναζωντάνεψε, την Κυριακή της Τυρινής (Τρινές) μετά από μισόν αιώνα, μία από τις παμπάλαιες παραδόσεις του τόπου, γύρω από τη γιορτή του καρναβαλιού και συγκεκριμένα της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ.
Με λαϊκή συμμετοχή, χαρά και συγκίνηση αναβίωσε "ο Γαζιανάκης" στους Κυνοπιάστες μετά από μισόν αιώνα
Πρόκειται για την παράδοση με το τραγούδι και το χορό που θυμούνταν με νοσταλγία οι μεγαλύτεροι, με το όνομα "Γαζιανάκης". Το τραγούδι αυτό που ερμηνεύτηκε - όπως παλιά - από την πρωτοχορεύτρια και επαναλαμβανόταν από τον χορό, στον οποίο συμμετείχε αυθόρμητα πολύς κόσμος, κατά το έθιμο των χωριών της Μέσης Κέρκυρας και ιδιαίτερα των Κυνοπιαστών.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση και κατοίκων του χωριού, μεγάλης ηλικίας, ακόμη και με κινητικά προβλήματα, που δεν έχασαν την ευκαιρία να δουν το Γαζιανάκη να αναβιώνει, με έκδηλη τη συγκίνηση και τη χαρά στα πρόσωπά τους, αλλά και με τα λόγια του τραγουδιού στα χείλη, που τα θυμόταν 50 περ. χρόνια από τότε που είχει ακουστεί για τελευταία φορά.
Ο Πολυφωνικός Χορός των Κυνοπιαστών "Γειτονία" οργάνωσε την εκδήλωση στην μικρή πλατεία του Αη Γιάννη, στο κέντρο του χωριού, με εθελοντικές συμμετοχές, χωρίς να δαπανηθεί από την οργανωτική επιτροπή, ούτε ένα ευρώ, καθώς τα μέλη του επιμερίστηκαν την δαπάνη για τις στολές που απέκτησαν, τα κεράσματα και την προβολή.
Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", μέσω του υπεύθυνου για τη λαογραφική έρευνα, απευθύνθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες του χωριού, την 86χρονη Σοφία χήρα Σπύρου Πουλημένου(Τάλαρου), η οποία συμμετείχε για πολλά χρόνια στο χορό του Γαζιανάκη.
Σημειώνεται ότι τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών "Γειτονία" συντονίζει ο Γιώργος Εμ. Ανυφαντής, την ιστορική και λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Σπ. Πουλημένος, τα οργανωτικά και τις δημόσιες σχέσεις έχουν οι ΄Αννα Στεφ. Δαφνή και Σπύρος Αντ. Πουλημένος.
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012
Ο "Γαζιανάκης" αναβιώνει στους Κυνοπιάστες, μετά από μισόν αιώνα, την Κυριακή 26/2 στις 11.30 το πρωί
![]() |
Η πομπή του καρναβαλιού στην πλατεία των Κυνοπιαστών το 1959 |
Αναφερόμαστε κυρίως στην παράδοση με το τραγούδι και τον χορό που τα θυμούνται οι μεγαλύτεροι, με το όνομα "Γαζιανάκης". Το τραγούδι αυτό που αποδιδόταν από τον πρωτοχορευτή ή πρωτοχορεύτρια και επαναλαμβανόταν από τον χορό, όπου συμμετείχε αυθόρμητα πολύς κόσμος του χωριού.
Μέχρι τη 10ετία του 1960, γινόταν ταυτόχρονα, ανήμερα της Κυριακής της Τυρινής ή Τυροφάγου, γνωστή ως Τρινές, χοροί σε τρια σημεία των Κυνοπιαστών. Ένας στην παλαιότερη γειτονιά του χωριού, έξω από το μπακάλικο - καφενείο του Μάζη, ένας στην πλατεία του χωριού, όπου υπήρχαν δύο - τρία καφενεία και ένα στη γειτονιά μπροστά στο καμπαναριό της μικρής εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα.
Πρωτοχορευτές, άριστοι στη μελωδική απόδοση του μακροσκελούς δημοτικού ποιήματος του Γαζιανάκη, αλλά και στην ακριβή εκτέλεση του χορευτικού ρυθμού, έσερναν το χορό και μετέδιδαν στους χορευτές, όχι μόνο λόγια, μελωδία και βήματα, αλλά και την γιορταστική διάθεση, στο πνεύμα των ημερών της αποκριάς.
Το ποίημα "Γαζιανάκης" δεν το βρίσκουμε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αναζητώντας γι' αυτό πληροφορίες στο διαδίκτυο, το βρίσκει κανείς μόνο στην Ισπανική έκδοση με τίτλο: Baladas Griegas του Εusebi Ayensa Prat, που εκδόθηκε στη Μαδρίτη το 2000, με πηγή αναφοράς τη συλλογή "Τραγούδια, Μοιρολόγια και Λαζαρικά" του Κερκυραίου ερευνητή Γεράσιμου(;) Σαλβάνου.
Το στοιχείο αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παλιό δημοτικό τραγούδι της Κέρκυρας, με 15σύλλαβους στίχους, στα πρότυπα πολλών μεσαιωνικών ποιημάτων και τραγουδιών.
Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", μέσω του υπεύθυνου για τη λαογραφική έρευνα, απευθύνθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες του χωριού, την 86χρονη Σοφία χήρα Σπύρου Πουλημένου (Τάλαρου), η οποία συμμετείχε για πολλά χρόνια στο χορό του Γαζιανάκη. Με την εντυπωσιακή μνήμη που διαθέτει και την καλή της διάθεση, απέδωσε το ποίημα τραγουδιστά, ηχογραφήθηκε και στη συνέχεια απομαγνητοφωνήθηκε για να αναβιώσει ο χορός με το αυθεντικό, άγραφο ως τότε, ποιητικό κείμενο.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών "Γειτονία" συντονίζει ο Γιώργος Εμ. Ανυφαντής, την ιστορική και λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Σπ. Πουλημένος, τα οργανωτικά και τις δημόσιες σχέσεις έχουν οι ΄Αννα Στεφ. Δαφνή και Σπύρος Αντ. Πουλημένος.