Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, προέβη σε τιμητική πρόσκληση φιλοξενίας, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος αποδεχόμενος, πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη στο νησί της Κέρκυρας, από την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012 έως και την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012.
Στον Διεθνή Αερολιμένα Κερκύρας «Ιωάννης Καποδίστριας» τον Σεπτό Προκαθήμενο της
Ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον κ. Ιερώνυμο, υποδέχθηκαν, εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο,  ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής, καθώς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου και εν συνεχεία, μετέβησαν άπαντες εις το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες  εισήλθε στον Ιερό Ναό και έψάλη Παράκληση υπέρ του Υψηλού προσκεκλημένου, πριν την προσκύνηση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.
Υποδεχόμενος  ο Σεβασμιώταος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, τον Μακαριώτατον κ. Ιερώνυμο, μετέφερε την χαρά της τοπικής Εκκλησίας και των Κερκυραίων, για την επίσκεψη του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας και τόνισε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ως ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, εκ της αποστολής αυτής και της πατρότητος του χαρακτήρος του μεταδίδει στα πνευματικά του παιδιά και στα μέλη του σώματος της Εκκλησίας Χριστού την ειρήνη, την αγάπη, την ενότητα, ενισχύοντας αυτά εις την πίστη και εις το φρόνημά τους, και υπογράμμισε ότι, σε  μία εποχή δυσκολιών για όλους, η παρουσία και μόνο του Αρχιεπισκόπου ενισχύει την πεποίθηση, ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και σωτηρίας.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, ανακοίωνσε με ιδιαίτερη χαρά την επικείμενη επίσκεψη του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εις ένα από τα Διαπόντια νησιά, τους Οθωνούς, και ευλαβώς παρεκάλεσε τον Μακαριώτατο δια την προσευχή και την πατρική ευλογία του προς όλους τους Κερκυραίους. 
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απαντών εξέφρασε τη χαρά του, που επισκέπτεται την Κέρκυρα, τόνισε την σημασία της συνεργασίας του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο οποίος είναι κατά το τρέχον έτος Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ζήτησε από όλους να μην απογοητεύονται από τις δυσκολίες, που η κρίση έχει επιφέρει. Η δοκιμασία που διερχόμαστε είναι αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας, η οποία είχε ως κύρια χαρακτηριστικά της τον μεγάλο εγωισμό, την απληστία και την απομάκρυνσή μας από τη ζωή των αγίων της πίστης μας. Αντλώντας παράδειγμα από τον προστάτη του νησιού τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, ο Μακαριώτατος παρότρυνε όλους να εφαρμόσουν τον λόγο του Χριστού «Μετανοείτε», διευκρινίζων, ότι η ίδια η λέξη εκφράζει διάρκεια, ότι δηλαδή η μετάνοια δεν είναι μία κίνηση της στιγμής, αλλά μία συνεχής απόφαση για αλλαγή ζωής και νοοτροπίας και μόνο έτσι η κρίση θα γίνει ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και της ζωής μας. 
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ακόμη ότι τις αξίες που όλοι αναζητούμε δεν μπορούμε να τις αγοράσουμε από κάποιο παντοπωλείο, αλλά χρειάζεται να παλέψουμε να τις κατακτήσουμε με εμπιστοσύνη στην παράδοσή μας και μέσα από την σύνδεσή μας με το ήθος και τη ζωή της Εκκλησίας. Δίδοντας τις πατρικές του ευλογίες στο νησί και τους ανθρώπους του, είπε ότι αποτελεί γα τον ίδιο μία ευκαιρία να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές του νησιού, αλλά και να δει από κοντά την ζεστασιά των ανθρώπων, την πρόοδο και τον πολιτισμό που καθιστούν την Κέρκυρα μοναδική.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κέρκυρα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκτός των άλλων, επισκέφθηκε το νησί των Οθωνών, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα παραδοσιακά εκκλησάκια, να συναντηθεί με τους κατοίκους, που φυλάσσουν «Θερμοπύλες» στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας και να επικοινωνήσει ακόμη με τους ομογενείς εξ Αμερικής που έλκουν την καταγωγή τους από τους Οθωνούς και που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε την συγκίνησή του που μπόρεσε να συναντηθεί με τους ακρίτες του Ελληνισμού από την δυτική πλευρά, επεσήμανε πόσο σπουδαίο είναι για τους ομογενείς να μην ξεχνούνε τον τόπο, την πίστη, την γλώσσα, αλλά και να έχουν στις καρδιές τους αυτόν τον νόστο για την ιδιαίτερη πατρίδα, κρατώντας ζωντανή την ελληνική τους ταυτότητα και παράδοση, σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι δείχνουν ότι έχουν άλλους προσανατολισμούς.
Οι κάτοικοι των Οθωνών, που υποδέχθηκαν εγκάρδια τον Μακαριώτατο, τον ευχαρίστησαν, διότι ότι η Εκκλησία είναι πάντοτε παρούσα στη ζωή των ακριτικών νησιών, ενισχύοντάς τους στον αγώνα να μην εγκαταλείψουν τον τόπο και τις παραδόσεις τους και ζήτησαν από τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπο να μην τους λησμονεί στις προσευχές του, αλλά και να προτρέπει την Πολιτεία, να μην αδιαφορεί για τις δυσκολίες τους.
Στο ναό της Αγίας Τριάδος εψάλη Δοξολογία για τον ερχομό του Αρχιεπισκόπου, με την παρουσία μεταξύ άλλων, της βουλευτού κ. Άντζελας Γκερέκου, του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, καθώς και του Δημάρχου Κέρκυρας κ. Τρεπεκλή.
Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε ακόμη την περιοχή της Κασσιώπης, στην βόρεια Κέρκυρα, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της τοπικής Εκκλησίας, και στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κασσωπίτρας, όπου διασώζεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Το πρωί της Κυριακής 5 Αυγούστου 2012 ο Μακαριώτατος συμπροσευχήθηκε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ενώ, στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας, αποθαυμάζοντας και τις πνευματικές και τις φυσικές ομορφιές της Κέρκυρας.
Νωρίς το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, και οι τοπικοί άρχοντες της Κέρκυρας, αποχαιρέτισαν από τον Διεθνή Αερολιμένα Κερκύρας «Ιωάννης Καποδίστριας» τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την συνοδεία του, που αναχώρησαν για την Αθήνα, εκφράζοντες εις τον Μακαριώτατον, θερμές ευχαριστίες και την  ευαρέσκειά τους, για την επίσκεψη του και τις ευλογίες του στο Νησί της πανέμορφης Κέρκυρας.

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ