ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ



Την ελπίδα και συνάμα τη βεβαιότητα του πως «η Ίμβρος έχει μέλλον» και «δεν έσβησε οριστικώς από τον χάρτη της Ρωμηοσύνης» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος, στην ομιλία του μετά την Πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του γενέθλιου τόπου του, στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου. «Έτσι πιστεύουμε όλοι, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, και εξέφρασε την ευχή να θυμούνται πάντοτε το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί «οι Ευρωπαίοι και όλοι οι
άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας. Να μας θυμούνται και να μας βοηθούν και εμείς να αγωνιζόμεθα μέχρι της τελικής δικαιώσεως».  
Συγκίνηση για τις δοκιμασίες της γενέτειρας Ίμβρου 
«Ήρθαμε για να συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα του νησιού μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους δεκάδες Ιμβρίους αλλά και στους «φίλους της Ίμβρου» που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του χωριού του. 
«Η Ίμβρος έχει και μέλλον, δεν έσβησε οριστικώς από τον χάρτη της Ρωμηοσύνης. Έτσι πιστεύουμε όλοι, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει», τόνισε ο Πατριάρχης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ιμβριακών Σωματείων, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση των δικαίων των Ιμβρίων.  
«Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα»  
«Βλέπουμε τους αγώνες τους στα Ευρωπαϊκά όργανα, βλέπουμε την κατανόηση που αυτά επιδεικνύουν για τα απαράγραπτα δίκαια της Ίμβρου όπως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι τα δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με αυτά τα εφόδια και τα εχέγγυα δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν. Δεν αδικήσαμε κανέναν, αδικηθήκαμε κατάφορα. Υπέστημεν διωγμούς γι’ αυτό και άδειασε το νησί μας από τους Ρωμηούς χριστιανούς, αυτόχθονες γηγενείς κατοίκους οι οποίοι επί αιώνες ζούσαν εδώ νομοταγείς, ταπεινοί άνθρωποι του μόχθου, καλλιεργούντες την γη των πατέρων τους, ζώντες με άλλα βιοποριστικά επαγγέλματα, με την κτηνοτροφία, με την μελισσοκομία… με την καλλιέργεια των κτημάτων τους», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Στο σημείο αυτό θυμήθηκε τα λόγια του οφθαλμιάτρου Χρυσοστόμου Χριστοφορίδη, κατά την χειροθεσία του σε Άρχοντα του Πατριαρχείου στην Ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, ο οποίος είχε μιλήσει για τα δύσκολα και δίσεκτα χρόνια της Ίμβρου, επί Μητροπολίτου Φωτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “όταν μας λιθοβολούσαν, δεν επιστρέφαμε τις πέτρες. Τις μαζεύαμε. Και με αυτές σήμερα ξαναχτίζουμε τα σπίτια μας, επισκευάζουμε τα σπίτια μας. Και μπορεί αύριο να ξανακάνουμε ξερολιθιές για να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Όσα μας απέμειναν”. 
«Και ο κ. Χριστοφορίδης – συνέχισε ο Πατριάρχης – είπε ακόμα ότι “για εμάς τους Ιμβρίους όπου και αν βρισκόμαστε θα υπάρχει πάντοτε δρόμος και πλοίο για να επιστρέφουμε στη δική μας Αλεξάνδρεια, στην Ίμβρο” και το είπε αυτό παραφράζοντας τον Αλεξανδρινό ποιητή, τον Καβάφη. Εύχομαι Αδελφοί μου και συμπατριώτες μου, αυτή η αισιοδοξία μας και οι προσπάθειες όλων μας για το μέλλον του νησιού μας να μην διαψευσθούν, να στεφθούν υπό πλήρους επιτυχίας, με την βοήθεια και την χάρη της Παναγίας. Να μας θυμούνται πάντοτε οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας. Να μας θυμούνται και να μας βοηθούν και εμείς να αγωνιζόμεθα μέχρι της τελικής δικαιώσεως». 


Νέα σελίδα για την ελληνική παιδεία στην Ίμβρο και η έκκληση του Πατριάρχη  
Στο σημείο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην σημαντική και ευχάριστη εξέλιξη της χορήγησης αδείας από τις Αρχές για την επαναλειτουργία ενός Ρωμαίηκου μειονοτικού σχολείου ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα. «Άλλη μεγάλη αδικία η κατάργηση της ελληνικής παιδείας στο νησί μας. Το σχολείο κτηριακώς είναι έτοιμο. Πέρασα σήμερα και το καμάρωσα. Είναι το σχολείο στο οποίο πέρασα και εγώ τα πέντε πρώτα από τα είκοσι συνολικά χρόνια της μαθητικής μου ζωής και φυσικά συγκινήθηκα και εδόξασα τον Θεόν που μας έδωσε αυτή την ελπίδα, αυτή την επιπλέον ελπίδα για το αύριο και για το μέλλον της Ίμβρου. Τώρα επαφίεται σε όλους μας, ο καθένας από την έπαλξή του και ο καθένας με τις δυνατότητες και με τα μέσα που διαθέτει να στηρίξουμε αυτό το σχολείο» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Απηύθυνε μάλιστα και μια έκκληση προς τους απανταχού Ιμβρίους. 
«Όσοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και είναι στην Ελλάδα και μπορούν να επαναπατρισθούν να παραμερίσουν όλα τα αλλά εμπόδια και όλους τους δισταγμούς και να έρθουν, να φέρουν τα παιδιά τους να είναι τα πρώτα που θα εγγραφούν στη νέα περίοδο της Ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο. Η Μητρόπολη θα είναι φυσικά στο πλευρό της Κοινότητος Αγίων Θεοδώρων και του σχολείου. Αυτό το σχολείο δεν ανήκει μόνο στην Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων, ανήκει σε όλη την Ίμβρο και σε όλους τους Ιμβρίους», σημείωσε και διαβεβαίωσε και πως το Πατριαρχείο θα σταθεί στο πλευρό της Κοινότητος και των Ιμβρίων για την στήριξη του σχολείου.  


Θερμό καλωσόρισμα στον Αρχιεπίσκοπο της «γνήσιας ταπεινοφροσύνης»  
Αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγυρικής θείας λειτουργίας που θα τελεστεί την Πέμπτη στον ίδιο Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Ιερώνυμο. 
«Είναι ο Αρχιεπίσκοπος των χαμηλών τόνων, ο Αρχιεπίσκοπος της φτωχολογιάς, ο Αρχιεπίσκοπος της ταπεινοφροσύνης, της γνησίας, όχι της επιτηδευμένης ταπεινοφροσύνης, της σεμνότητος και απλότητος πράγμα το οποίο μας θυμίζει τον μακαριστό προκάτοχό μου Πατριάρχη Δημήτριο, παρά τον οποίο είχα την τιμή και την ευλογία να διακονήσω για 20 χρόνια, όσα ήταν και τα χρόνια της Πατριαρχίας του. Ήταν όπως και ο Μακαριώτατος γνησίως ταπεινός, αυθεντικός, ανεπιτήδευτος, γι’ αυτό και είχε κατακτήσει τις καρδιές όχι μόνο του ποιμνίου αλλά και όλων όσοι τον εγνώρισαν στα αρκετά ταξίδια που έκανε στις διάφορες Εκκλησίες στο εξωτερικό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, «εγκαρδίως, τιμητικώς, ευγνωμόνως». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον παριστάμενο καθηγητή κ.Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διατέλεσε επί δωδεκαετία διευθυντής της Κεντρικής Σχολής που λειτουργούσε στην πρωτεύουσα της νήσου, Παναγία, μέχρι και το κλείσιμό της από τις Αρχές. «Στο πρόσωπο του ζούμε εκείνα τα καλά χρόνια της Ίμβρου». 
Επίσης αναφέρθηκε στον μακαριστό πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Μελίτωνα Χατζή, ο οποίος την περίοδο που ήταν ποιμενάρχης της Ίμβρου βοήθησε να σπουδάσουν δεκάδες παιδιά. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους παριστάμενους Προέδρους των Ιμβριακών Σωματείων, στον κ. Κώστα Χριστοφορίδη, της Ενώσεως Ιμβρίων Αθηνών και στον κ. Παύλο Σταματίδη, της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας Θράκης. 
ΠΗΓΗ: fanarion.blogspot.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ