ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ



Με έκπληξη πληροφορούμαστε από τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο το πρόβλημα της σίτισης των Εκκλησιαστικών Οικοτροφείων, αλλά και της
Φοιτητικής Εστίας της ΑΣΟΕΕ. Με πολλή σοβαρότητα φρονούμε ότι κακώς προβληματίζονται οι άγιοι Αρχιερείς και επίσης κακώς σπέρνουν τον φόβο και ατον τρόμο σε τόσα αυριανά στελέχη της  Εκκλησίας και της κοινωίας, για ένα "πιάτο φαγητού"., περιμένοντας λύση από την Πολιτεία.  Μήπως θα πρέπει το θέμα να υπαχθεί στο ευρύ και τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και όπως σιτίζει άλλους ενδεείς, να αναλάβει και τη σίτιση των φοιτητών και σπουδαστών, γιατί αυτοί, άλλωστε, θα το ανταποδώσουν πολλαπλώς  στην Εκκλησία, στην Πολιτεία και στην κοινωνία γενικώς, όπως καλώς γνωρίζουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες όλων των εν Ελλάδι Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και οι Σεβαστοί Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων, ανεξαρτήστου Εκκλησιαστικού καθεστώτος. Αυτό είναι το ουσιαστικό, απτό και οντολογικό καθήκον της Εκκλησίας προς τους νέους και όχι τα "παχιά λογια".
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ:"Και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι".

Διαβάστε δύο χαρακτηριστικά δημοσιέυματα, που αναφέρονται στο κλείσιμο των Εκκλησιαστικών Οικοτροφείων και της Φοιτητικής Εστίας ΑΣΟΕΕ.

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας και στους περισσότερους από 800 σπουδαστές που διαμένουν και σιτίζονται σε Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία σε όλη τη χώρα οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως είναι ένας από τους 60 Οργανισμούς του Δημοσίου που, λόγω των απαιτήσεων του Μνημονίου, θα καταργηθούν. Ωστόσο, οι «διαρροές» αυτές δημιουργούν πολλά ερωτήματα στους Μητροπολίτες, ως προς την σκοπιμότητά τους, αφού η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αλλά Ιδιωτικού και συνεπώς η όποια απόφαση για το μέλλον της απαιτεί τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνουν έμπειροι εκκλησιαστικοί παράγοντες, θα σημειωθεί μια απροκάλυπτα ωμή επέμβαση στα εσωτερικά και το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, στελέχη της Ιεράς Συνόδου εξετάζουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται πως πριν ένα χρόνο και πάλι η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως είχε συμπεριληφθεί σε ανάλογο κατάλογο από τον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος, ύστερα από την αλληλογραφία που υπήρξε με την Εκκλησία, φέρεται να διαβεβαίωσε ότι ουδεμία αλλαγή, κατάργηση ή συγχώνευση του εν λόγω φορέα θα γινόταν. Ανάλογη φέρεται να ήταν και η διαβεβαίωση που εδόθη όταν το θέμα ετέθη και στις συζητήσεις της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας-Κράτους. Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στην «Οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων/ καταργήσεων φορέων του Δημοσίου», που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2012, δεν συμπεριλαμβάνεται η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.
Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
«Τι άλλαξε λοιπόν από τον περασμένο Μάρτιο; Προφανώς όχι το νομικό καθεστώς και ο χαρακτήρας της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως. Γιατί οι «διαρροές» από τα διάφορα Υπουργεία συμπεριλαμβάνουν την Εστία μεταξύ των οργανισμών του Δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν; Είναι τυχαίο ότι τις ίδιες ημέρες άλλες «διαρροές» - και πάλι από Κρατικές «πηγές» - εμφανίζουν τους Ιεράρχες να μισθοδοτούνται με 4500 ευρώ το μήνα; Μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα και διοχετεύονται τέτοιου είδους πληροφορίες;». Αυτά είναι μόλις μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους Ιεράρχες της Εκκλησίας.
«Καίριο πλήγμα» η κατάργηση της Εστίας
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, μια ενδεχόμενη κατάργηση της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση. Και αυτό γιατί περισσότεροι από τους μισούς σπουδαστές σε όλες τις βαθμίδες εκκλησιαστικής εκπαίδευσης προέρχονται από περιοχές εκτός του τόπου φοίτησής τους και διαμένουν στα Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία. Είναι δε περισσότερο από βέβαιο πως λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ο αριθμός των σπουδαστών που θα στραφούν στις Εκκλησιαστικές Εστίες θα αυξηθεί σημαντικά.
Χαμηλή Κρατική επιχορήγηση
Κατά τα πέντε χρόνια της λειτουργίας της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, τονίζουν συνοδικοί παράγοντες, έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό έργο με βασική αποστολή τη σίτιση και τη διαμονή στα εκκλησιαστικά οικοτροφεία σπουδαστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της τόσο ο Πρόεδρος της Εστίας, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος όσο και οι υπηρετούντες σε αυτή έχουν επισκεφθεί κατ’ επανάληψη όλα τα Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία της χώρας καταγράφοντας τα προβλήματα και αναζητώντας τις ενδεδειγμένες λύσεις, σε συνεργασία με τους αρμοδίους για τη λειτουργία τους, με στόχο την βελτίωση των παροχών προς τους σπουδαστές. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2011-2012, σε όλα τα Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία διέμεναν 528 σπουδαστές ενώ σιτίζονταν 887 σπουδαστές.
Για το οικονομικό έτος 2011 η ετήσια κρατική επιχορήγηση ανήλθε στις 256.500 ευρώ, αντί 1.728.872 ευρώ που θα έπρεπε να επιχορηγηθεί βάσει των προβλέψεων του ιδρυτικού νόμου. Από τα χρήματα αυτά, σημειώνουν οι ίδιες εκκλησιαστικές πηγές, καλύπτονται δαπάνες των Εκκλησιαστικών Οικοτροφείων και οι αμοιβές του απασχολούμενου εποχικού προσωπικού που αριθμεί 20 άτομα ενώ τα μέλη του Δ.Σ. δεν λαμβάνουν κανενός είδους αποζημίωση.
Κίνδυνος να μην λειτουργήσουν τα Εκκλησιαστικά Οικοτροφεία
Η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πληροφορίες περί κλεισίματος της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως θέτει σε κίνδυνο την κανονική λειτουργία των Εκκλησιαστικών Οικοτροφείων κατά την επόμενη χρονιά. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη της Ιεράς Συνόδου, υπάρχει ο κίνδυνος να αναβληθούν οι διαδικασίες διαγωνισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού προκειμένου τα Εκκλησιαστικά Σχολεία και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες να είναι σε θέση από τον Σεπτέμβριο να καλύψουν τη σίτιση και τη στέγαση όλων των σπουδαστών που φιλοξενούν.
Το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως τους Ιεράρχες της Εκκλησίας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται πως η Πολιτεία σχεδιάζει την κατάργηση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που δεν είναι, όπως σημειώνουν πολλοί εξ αυτών, ένας… δημόσιος οργανισμός.

ΠΗΓΗ: Άρθρο  του Νίκου Παπαχρήστου στο amen.gr

Εξ' άλλου, λουκέτο βάζει και η φοιτητική εστία επί της οδού Δροσοπούλου, εξαιτίας της άθλιας οικονομικής κατάστασης.
Ηδη, η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ενημέρωσε με επιστολή της τους οικότροφους για την παύση λειτουργίας, χωρίς όμως να υπάρξει καμία δέσμευση για τη στέγαση των 75 φοιτητών τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
«Αν κλείσει η εστία θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας, γιατί χρήματα για νοίκι δεν υπάρχουν», λένε οι φοιτητές.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - enikos.gr


Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ