ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος
του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

«Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνγκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


Ήταν μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κλίμα για την Ελλάδα ήταν βαρύ, όπως άλλωστε το περίμενε το οικονομικό επιτελείο. 


Όσο συζητήθηκε η ελληνική περίπτωση. Γιατί, όπως ήταν φυσικό, με το πρόβλημα της Ισπανίας να καίει όλη την ευρωζώνη και τη χώρα μας να μην έχει δώσει δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου και των όσων έχουν ψηφιστεί.



Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ίβηρες πήραν ένα χρόνο παράταση και έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζές τους. 



Και τα εξασφάλισαν όλα αυτά, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της οικονομίας τους - άρα και του προβλήματος -, αλλά και επειδή φρόντισαν να κάνουν πράγματα πολύ πριν απλώσουν το χέρι για βοήθεια.



Όσο για εμάς; Ο Γιάννης Στουρνάρας, βλέποντας το αρνητικό κλίμα, δεν έθεσε καν το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου. 



Αρκέστηκε να δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη τα συμφωνηθέντα και νομοθετηθέντα, αφού αυτό ήταν και το μαζικό αίτημα και πίεση των εταίρων μας. 



Η ελληνική πλευρά έχει τώρα στη διάθεσή της δέκα ημέρες, μέχρι το επόμενο Eurogroup της 20ης Ιουλίου, για να δώσει δείγματα γραφής και να διεκδικήσει το «πλέον ώριμο αίτημα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.



Πάντως, η σολομώντεια λύση για τον επικεφαλής του Eurogroup, δηλαδή να παραμείνει προσωρινά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έδειξε το αδιέξοδο, που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί επέμειναν μετ΄ επιτάσεως στο πρόσωπο του Σόιμπλε, κάτι που δεν ήθελαν οι Γάλλοι.



Κατά τα άλλα, εξακολουθούμε να μιλάμε για πολιτική ενοποίηση και να θεωρούμε ότι για όλα φταίνε οι «κακές αγορές και οι κερδοσκόποι».


ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ