ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Δ΄ ΤΟΜΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Εταιρεία Π. Κυριακίδης – Εκδόσεις Ακρίτας, την Δευτέρα 26η  Μαρτίου 2012 και περί ώρα 19:00΄ στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5), πραγματοποίησαν την παρουσίαση του Δ΄ τόμου των Έργων  (Α΄ μέρος της Αρθρογραφίας)  του από Δημητριάδος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, του οποίου την επιμέλεια της έκδοσης φέρει ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, πνευματικό τέκνο του μακαριστού
Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.


Στην παρουσίαση, συμμετείχε πολυπληθές ακροατήριο, μεταξύ των οποίων  παρέστησαν:
1.       Ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου,  
2.      Ο  Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών,
3.      Ο  Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος,   
4.      Ο  Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,
5.      Ο  Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ,
6.      Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας,
7.      Ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρείας Π. Κυριακίδης – Εκδόσεις Ακρίτας,
Οι άμεσοι συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου:
1.       Ο τότε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός.
2.      Ο εκπρόσωπός του επί του τύπου Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης, κ.ά.
 Τον Δ΄ Τόμο παρουσίασε ο επί μακρόν διακονήσας, ως Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του μακαριστού, εις την Μητρόπολη Δημητριάδος και πνευματικό τέκνο του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Εξοχότατος Υπουργός Παιδείας, Δ.Β.Μ. και Θρησκευμάτων, Ομότιμος Καθηγητής Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελλογιμωτάτη κ. Μερόπη Σπυροπούλου.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και εκπρόσωπος των εκδόσεων «Ακρίτας».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος μεταξύ άλλων είπε:
«Δοξολογώ τον Άγιο Θεό, διότι ως διάδοχος του μακαριστού στην Ποιμαντορική Διακονία της Θεοσώστου Επαρχίας της Δημητριάδος, έγινα κληρονόμος αυτού του μεγάλου πνευματικού πλούτου, τον οποίον ιδίοις κόποις εκείνος συγκέντρωσε και κληροδότησε στους επιγενομένους. Για τούτο και θεωρώ ως ιερό καθήκον, προσωπικό αλλά και όλης της τοπικής μας Εκκλησίας, να εργασθούμε από κοινού για τη διαφύλαξη αυτού του θησαυρού. Φρονώ πως η έκδοση των έργων του εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό αυτό. Διότι καθιστά το εύρος των οραματισμών, το βάθος της αγάπης και την πολύτιμη ποιμαντορική πείρα του αειμνήστου προκατόχου μας προσιτά σε Επίσκοπο, κλήρο καί λαό, αποδεκτά βοηθητικά μέσα στον πνευματικό αγώνα από τον κάθε καλής διαθέσεως άνθρωπο...»
Ο Δ΄ Τόμος παρουσιάστηκε από τις διακεκριμένες προσωπικότητες που μεταξύ άλλων είπαν:
       I.            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στο πνευματικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κυρού Χριστοδούλου. (Την ομιλία του Σεβ. κ Νεκταρίου δημοσιεύουμε ολόκληρη σε άλλη σελίδα μας) 

    II.            Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελλογιμώτατος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, εξιστόρησε το περιεχόμενο του Δ΄ Τόμου με φόντο κυρίως τη γλωσσική υφολογία των κειμένων, χωρίς να παραλείψει να εξάρει το πολυσχιδές έργο του μακαριστού Χριστοδούλου στην Εκκλησία, στην Πατρίδα και στην κοινωνία ευρύτερα. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στον πληθωρικό και φλογερό Ορθόδοξο Ιεράρχη, τον ονόμασε «Νεοέλληνα Διαφωτιστή», που τον διέκρινε βαθειά «πνευματικότητα και γλυκύ χαρακτήρα», καθώς επίσης «άριστο χειριστή του αποκαλυπτικού λόγου, με διαχρονική γνώση και χρήση της γλώσσας», ακόμη ο   Ελλογιμώτατος ομιλητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, χαρακτήρισε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, ως ένα βαθύ «στοχαστή χριστιανό», που δυστυχώς δεν έγινε κατανοητός από μια μερίδα του κόσμου και επικρίθηκε πολύ. Ο κ. Μπαμπινιώτης ισχυρίσθηκε ότι τιμώμενος, δια του της εκδόσεως του Δ΄ Τόμου, κυρός Χριστόδουλος  έκανε «προφητικές παρεμβάσεις» στη ζωή και στην κοινωνία, οι οποίες και σήμερα έχουν άμεση και επίκαιρη ισχύ.   
   
 III.     Η παρουσίαση της Ελλογιμώτατης κ. Μερόπη Σπυροπούλου, ομότιμης καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον αοίδιμο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, είχε αντίστοιχη υφολογία των προηγούμενων ομιλητών και ολοκλήρωσε την εξαιρετική βραδιά. 

  IV.      Την εκδήλωση περαίωσε, κατά τα ειωθότα και πρεπόντως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ως Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μετέφερε στο θερμό πατρικό χαιρετισμό, προς όλους τους παρευρισκομένους.

Κλείνοντας και εμείς με τη σειρά μας την παρουσίαση της παρουσίασης του Δ΄ Τόμου, συγχαίρουμε αφ’ ενός τους συντελεστές της έκδοσης και τον κορυφαίο αυτής, πανάξιο διάδοχο του κυρού Χριστοδούλου, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο, ο οποίος, ας μην  ξεχνάμε, ότι ήταν προσωπική επιθυμία και επιλογή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και αφ’ ετέρου τους υπεράξιους ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν με προσήνεια και γλαφυρότητα την προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο, στον υπερθετικό βαθμό, ας μου επιτραπεί να χαρακτηρίσω, του «νέου χρυσορρήμονα»,  της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ,  δια τον οποίον ικετεύουμε και δεόμαστε το: «αιωνία αυτού η μνήμη»! 
Επιμέλεια κειμένου: Πρωτ. Γεώργιος Σούλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: α) π. Γεώργιος και β) romfea.gr

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ