ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1826

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών με τους δασκάλους τους (Σχολικό έτος 1936 -37)
Α΄ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑ (1266 -1797) – ΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
   
Tην τύχη ολόκληρου του νησιού της Κέρκυρας, στους έξι αιώνες λατινοκρατίας (13ος - 18ος αι. με Ανδεγαυούς και Ενετούς) ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, το χωριό των Κυνοπιαστών της περιφέρειας Μέσης.Η γλώσσα των ξένων κυρίαρχων είχε επιβληθεί ως επίσημη σε όλες τους τις κτήσεις στο Ιόνιο, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειονότητα, μιλούσαν ελληνικά.

    Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολιτικός θρόνος της Κέρκυρας είχε καταργηθεί και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος πήρε την πρώτη θέση στην εκκλησιαστική τάξη. Οι ορθόδοξοι κάτοικοι είχαν ωστόσο εκκλησιαστικό τους ηγέτη τον “Μεγάλο Πρωτόπαπα”,  στον οποίο υπάκουε ο ορθόδοξος κλήρος.
Στα χρόνια της λατινοκρατίας δεν υπήρχε δημόσια εκπαίδευση, όπως καταγράφηκε αργότερα, τον 19ο αιώνα.
Οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών του νησιού μάθαιναν με οικοδιδάσκαλους τα πρώτα τους γράμματα, κατά κανόνα στην Ιταλική γλώσσα και στη συνέχεια στέλνονταν για σπουδές σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας. 
Οργανωμένη ελληνική εκπαίδευση δεν υπήρχε. Πολλές, ωστόσο, μεμονωμένες πρωτοβουλίες διδασκαλίας της ελληνικής, αναλήφθηκαν κατά καιρούς, χωρίς όμως συνέχεια. Ορθόδοξοι κληρικοί και μοναχοί δίδασκαν με τις πενιχρές τους γνώσεις, λιγοστά παιδιά, μεταδίδοντάς τους κάποια στοιχεία της ελληνικής γλώσσας. Ανάμεσά τους, αναφέρεται στα 1755, να δρα ως ελληνοδιδάσκαλος στους Κυνοπιάστες, ο ιερέας Ιωάννης Αγάθος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη στη σελίδα "ΑΡΘΡΑ ΕΣΤΙΑΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΏΝ"

Περισσότερα άρθρα εξαιρετικού ενδιαφέροντος στο ιστολόγιο   
 http://koinonkynopiaston.blogspot.com
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Ως ένας εκ των αναρίθμητων μαθητών αυτού του Σχολείου αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον μικρότερο συμμαθητή και εκλεκτό φίλο Στέφανο Πουλημένο, για το άρτιο και εμπεριστατωμένο άρθρο του, το δημιούργησε, όχι μόνο σε μένα, αλλά σε όλους τους μεγαλύτερους, συνομήλικες και μικρότερους απόφοιτους αυτού του περίφημου Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών, που έδωσε στην κοινωνία  σωστούς ανθρώπους, αρκετοί δε εξ' αυτών διέπρεψαν και διαπρέπουν στους τομείς που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν.
Ευχαριστούμε καλέ μου φίλε Στέφανε, που είσαι εκεί και προάγεις την ιστορία και τον πολιτισμό (και όχι μόνο) του χωριού μας.



Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ