ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΟΣΤΩΝΗΣ



Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης τη Δευτέρα 23η  Μαΐου 2011,απένειμε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα Θεολογίας στον κορυφαίο καθηγητή Θεολογίας - Φιλοσοφίας και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, το Σάββατο 21 Μαΐου στη διάρκεια της 69ης αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου.
Η απονομή έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Παρόντες ήταν οι ιεράρχες Βοστώνης Μεθόδιος, Ολύμπου Άνθιμος (πρώην Βοστώνης και Ντένβερ), Ξάνθου Δημήτριος και Φιλομηλίου Ηλίας, ηγουμενεύων της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Νέας Υόρκης.

Επίσης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Εφορίας Tom Lenon και μέλη της, Iερείς από μέρη της Νέας Αγγλίας και της Αμερικής, ο γενικός πρόξενος Ηλίας Φωτόπουλος, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αφροδίτη Σκιαδά και περίπου τετρακόσιοι Ελληνορθόδοξοι πιστοί γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοιτησάντων.
Παραλαμβάνοντας το επίτιμο διδακτορικό από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της τελετής της αποφοίτησης, είπε: «παρακαλώ δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για την τιμή που μου κάνετε σήμερα, να μου απονέμει η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα» και πρόσθεσε: «προηγήθηκε του σημερινού γεγονότος μια ιδιαίτερη εύνοια της Σχολής προς το πρόσωπό μου, για την οποία σας είμαι ευγνώμων: Να περιλάβει στις εκδόσεις της τέσσερα από τα βιβλία μου και δύο ακόμα που είναι έτοιμα για εκτύπωση. Η είσοδος ενός βιβλίου στην αμερικανική βιβλιαγορά είναι δώρο πολύτιμο για τον συγγραφέα του, του ανοίγει πολύ ευρύτερες δυνατότητες να κριθεί, να αποτιμηθεί η μετοχή του στον στίβο κοινωνίας της έκφρασης».
Ο κ. Γιανναράς, διάβασε την ομιλία του στην αγγλική γλώσσα, ενώ αντίγραφά της μοιράσθηκαν σε όλους τους παρευρεθέντες στην Ελληνική και την Αγγλική, είπε πως «είμαι ευτυχής που γράφω στα Ελληνικά, γλώσσα συναρπαστικών εκφραστικών δυνατοτήτων» και συμπλήρωσε «αλλά μόνο με την είσοδο στην αγγλόφωνη βιβλιοαγορά προσεγγίζω ελπίδες να κριθεί με αυστηρότερες απαιτήσεις η δουλειά μου».
Ο καθηγητής Γιανναράς, ο οποίος έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή και στη Βοστώνη γενικότερα με ξεχωριστή εκτίμηση και ενθουσιασμό από διδάσκοντες και διδασκομένους, ανέπτυξε το θέμα «Η σχέση Ορθοδοξίας και Δύσης, ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης και δυτικού νεωτερικού βίου», χαρακτηρίζοντας «οξύ το πρόβλημα του νεοσυντηρητισμού και φονταμενταλισμού που ταλαιπωρεί σήμερα την πρακτική του βίου των περισσότερων Ορθόδοξων Εκκλησιών».
Ο καθηγητής Γιανναράς είπε ακόμη, ότι «οι Ζηλωτές της Ορθοδοξίας, όπως ονομάζονται στα καθ’  ημάς οι φονταμενταλιστές, είναι, κατά κανόνα, φανατικά αντιδυτικοί: αντιμετωπίζουν τις χριστιανικές Εκκλησίες και ομολογίες της Δύσης σαν το αντίπαλο της Ορθοδοξίας στρατόπεδο, πραγματική απειλή. Διακηρύσσουν ότι είναι βυθισμένη στην πλάνη η Δύση και ταυτόχρονα επιβουλεύεται την Ορθοδοξία. Γιʼ αυτό και κάθε απόπειρα ʽδιαλόγουʼ των Ορθοδόξων με τους Δυτικούς Χριστιανούς, κάθε συμμετοχή στη λεγόμενη ʽοικουμενική κίνησηʼ σημαίνει για τους ʽΖηλωτέςʼ προδοσία της Ορθοδοξίας, ενδοτισμό στην πλάνη, παραίτηση από την πίστη ότι η Εκκλησία είναι μόνο Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική».
Ο κ. Γιανναράς είπε ακόμα, πως «αυτή η βεβαιότητα των <Ζηλωτών> δεν συνιστά υπεράσπιση συνοδικής απόφασης, δεν συνάγεται από συνοδική έκφραση της καθολικής εκκλησιαστικής εμπειρίας. Είναι ατομική επιλογή και πεποίθηση ή στηρίζεται συνήθως στη γνώμη κάποιου επίσης ατομικά επιλεγμένου <γέροντα> που του προσδίδει <αντικειμενική> εγκυρότητα ή αγιορείτικη ή όποια άλλη μοναστική του προέλευση... Έτσι ο ατομοκεντρικός χαρακτήρας του Ζηλωτισμού - Φονταμενταλισμού και η συνακόλουθη ειδωλοποίηση του φορμαλισμού (δογμάτων και Κανόνων αυτονομημένων από την εκκλησιαστική εμπειρία) εξομοιώνουν την <Ορθοδοξία> των συντηρητικών Χριστιανών με κάθε άλλη ιδεολογική <ορθοδοξία>, των συντηρητικών Μαρξιστών, των συντηρητικών Φροϋδιστών, κ.ά.».
[ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χρήστου Γιανναρά, βρίσκεται στην κατοχή μας και θα δημοσιευθεί άμεσα.]
Το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου παρατέθηκε δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του κ. Γιανναρά, στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης. Είχε προηγηθεί εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού κατά τον οποίο απονεμήθηκαν οι επιστήθιοι σταυροί στους αποφοιτήσαντες.
Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η τελετή της αποφοίτησης.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος ανακοίνωσε το διορισμό από την Εφορία του Δημήτρη Κατού, ως Κοσμήτορα του Ελληνικού Κολεγίου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αφροδίτη Σκιαδά επέδωσε στη Σχολή επιταγή δωρεάς ύψους 119.000 δολαρίων, ενώ στο μήνυμα της έπλεξε το εγκώμιο της Θεολογικής Σχολής και των αποφοιτησάντων λέγοντας ότι «ο Χριστός θα σας καθοδηγήσει».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Ηλίας Φωτόπουλος, στο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα αναφέρθηκε στην αποστολή και το έργο της Θεολογικής Σχολής και ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται χορηγεί δύο υποτροφίες σε φοιτητές», ενώ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει και φέτος την ετήσια επίσκεψη της αποφοιτήσασας τάξης της Θεολογικής Σχολής στα θρησκευτικά και ιστορικά μέρη και μνημεία της.
Εκ μέρους της αποφοιτήσασας τάξης του Ελληνικού Κολεγίου ομιλήτρια ήταν η Αντίνα Αφεντούλη, ρουμανικής καταγωγής, η οποία σπούδασε και στην Αθήνα και νυμφεύθηκε τον Ιωάννη Αφεντούλη εξ Αθηνών, ο οποίος αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή.
Από τη Θεολογική Σχολή ομιλητής ήταν ο εκ Ρουμανίας, επίσης Διάκονος, Ion Coman.
Απεφοίτησαν 30 από τη Θεολογική Σχολή με το πτυχίο Μάστερ ο Ντιβίνιτι, το οποίο τους προορίζει για ιερείς.
Μηνύματα στην τελετή απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο αντιπρόεδρος της Εφορίας Thomas Lenon, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Thomas Fitz Gerald και ο κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου Δημήτριος Κατός.
Έψαλλαν και τραγούδησαν οι χορωδίες της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου.
ΠΗΓΗ ΜΑΣ: romfaia.gr
Δευτέρα, 23 Μάιος 2011
Συντάχθηκε από Εθνικό Κήρυκα
Θεόδωρος Καλμούκος στις 02:11
Ε

Ιστολόγιο Γενικού Περιεχομένου

metaptotíka.blogspot.com. Από το Blogger.

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΝΟΥ